Alla hjärtansdagstårta

En riktig allahjärtansdagstårta! Rosa marsipanhjärta fylld med grädde, banan och hallonsylt är en perfekt tårta för en kärleksfull dag.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • (Du kan också använda färdigköpt tårtbotten.)

Fyllning + lock

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl hallonsylt
  • 2 mogna bananer
  • 1tsk citronsaft
  • 200 g marsipan
  • röd eller rosa karamellfärg
  • (Du kan också använda ett färdigköpt marsipanlock.)
  • florsocker till dekoration
  • (silverkulor eller annan ätbar dekoration)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en hjärtansformad bakform. Har du inte det så välj en form med löstagbar kant med diameter cirka 24 centimeter.

Vispa ägg och socker mycket luftigt med elvisp. Blanda samman potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål och vänd ner i smeten, rör tills den är jämn. Häll smeten i formen och sätt in i ugnen. Sänk genast värmen till 175 grader och grädda i cirka 30 minuter. Täck med lock eller folie om kakan får för mycket färg. Prova med provsticka om kakan är färdig och låt sedan svalna under bakduk.


Arbeta in hushållsfärgen i marsipanen tills den har jämn färg. Kavla ut mellan två stora ark plastfolie tills locket är stort nog att täcka hela kakan, även ner över kanterna. (Eller välj ett färdigköpt marsipanlock med rosa färg.)

Vispa grädden med vaniljsocker så den blir fast.

Mosa bananerna med citronsaften och blanda med hallonsylt.

Dela tårtbotten i tre tunna bottnar på höjden. Om du har gjort en rund botten ritar du först upp ett hjärta på smörpapper och skär ut formen ur tårtbotten med en vass kniv.

Lägg en botten på tårtfatet, stryk på ett tunt lager grädde och lägg på hälften av fyllningen. Lägg på nästa botten och upprepa med resten av fyllningen. Lägg sedan på den sista botten och täck den med grädde. Bred också lite grädde runt kanten på tårtan.

Täck försiktigt tårtan med marsipanlocket och forma den med händerna efter tårtan. Skär nederkanten av locket med en vass kniv. Använd en fin sil eller tesil och strö lite florsocker över ytan före servering. Dekorera gärna med ätbara silverkulor.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

sopprecept.se

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu


Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

Bullbak är en garanterad myshöjar i köket. Doften är en magnet för att fikasugna. Visst är nygräddare kanelbullar fantastiskt gott. Men vill du ha omväxling går det att baka läckra vaniljbullar, mjuka chokladbullar, goda nougatsnurror eller blåbärsbullar. Själva slår vi ett slag för nygräddade äppelbullar. Perfekt till kaffet, oavsett när du dricker det!

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...